De overheid raad het aan om bezoek aan kwetsbare personen en mensen met verminderde weerstand te beperken. Deze oproep werd gedaan in de strijd tegen het corona virus. Ouderen met gezondheidsklachten lopen namelijk de grootste risico’s bij een besmetting. Om de eenzaamheid toch te tegen te gaan hebben we een aantal tips uitgezocht om veilig contact te onderhouden.
Minder op bezoek
Instanties roepen op tot ‘sociale onthouding’. Dit betekent dat we alle onnodige sociale contacten voor minstens zeven dagen moeten vermijden. Voor veel ouderen is bezoek echter vaak het hoogtepunt van de week. Het ontbreken hiervan leidt tot eenzaamheid onder ouderen.
Pak de telefoon om vaker te bellen
In plaats van wekelijks bezoek is het verstandig om af te spreken in plaats daarvan meer te bellen. Ook kun je met andere familieleden een schema opstellen. Probeer één of twee keer per dag te bellen. Voor familieleden kan het daarbij handig zijn om een whatsapp groep aan te maken om elkaar goed op de hoogte te houden.
Videobellen met ouderen
Veel ouderen zijn niet altijd even handig met het gebruik van tablets en smartphones. Het kan echter een mooie aanvulling zijn om wat rijker contact te hebben met een videobelletje. Zo kunnen opa en oma hun kleinkinderen zien. Met apps zoals Skype, Whatsapp of Facebook Messenger kun je het met een paar knoppen regelen.
Vooraf videobellen installeren
Wacht niet met het installeren van deze apps voor ouderen tot nadat iemand besmet is. Wanneer je het van te voren installeert kunnen jullie er alvast mee oefenen. Dit kunnen ouderen thuis doen, in een verpleeghuis of in een zorghotel.
Samen spelletjes spelen, op afstand
Ook hier kunnen tablets en smartphones een oplossing bieden. Omdat we niet op bezoek kunnen is het wel nog mogelijk om samen te spelen via apps.